fbpx

KWM Racing zet in op de breedte en is daardoor succesvol: "Wij willen een totaalplaatje aanbieden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2018 14:59 •

 

NOOTDORP/POELDIJK - Ze zijn één van de grootste en gezellige kartteams in de Nederlandse paddock: KWM Racing uit Nootdorp. In 2002 uit liefde voor de kartsport geboren, ontstond eerst de kartschool, zeven jaar later kwam er het raceteam bij. Will Huizer, Mathieu van Renssen en Eric van Es zorgen er elke week voor dat Nederlandse jeugd met plezier en passie hun sport kan beleven. Dan komen de resultaten vanzelf, redeneert het trio. Dat bleek in Mariembourg tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. Diverse talenten van het team haalden een topklassering of het podium.

KWM Racing line up 2018 talenten in de dop

Het is een behoorlijke onderneming die Huizer, Van Renssen en Van Es runnen. Ga maar na: elke week geven zij op zondag les op hun kartschool bij Van der Ende Racing Inn in Poeldijk; in wedstrijdweekeinden zijn ze drie dagen van huis om de rijders zo goed mogelijk te begeleiden voor, tijdens en na de races. En dan het aantal rijders: tijdens de lessen helpen ze vijftig kinderen en tijdens raceweekeinden nog eens zestien.

“Wij willen een totaalplaatje aanbieden”, zegt Renssen. “Tijdens de lessen op de indoorbaan worden ze opgeleid en op de outdoorbanen rijden de talenten later wedstrijden.” Dat KWM Racing niet ook vijftig rijders heeft tijdens races, heeft te maken met capaciteit. “Dan zouden we drie tenten moeten hebben om te kunnen sleutelen. Dat werkt niet.”

Het feit dat de drie zoveel kinderen onder hun hoede hebben, komt volgens oprichter Huizer doordat ze laagdrempelig zijn. “We zijn een kinderteam. We hebben dan ook nagenoeg geen senioren.” Ook staan ze garant voor een gedegen opleiding. Dat trekt jonge karters aan. “We werken samen met kartscholen.nl. Daar hoort een officiële examinering en een certificaat bij.”

Om het geleerde in de praktijk te testen, rijden de kinderen regelmatig clubwedstrijden. Daarin komen als vanzelf de talenten bovendrijven. Van hen is er altijd een aantal bij dat wedstrijden wil gaan rijden. Zij stromen dan vaak door naar het wedstrijdteam. Het is een ideale manier van werken, stelt Renssen. “Tijdens de lessen in de indoorschool leer je de rijders goed kennen. Dat komt van pas als je later een-op-een met ze gaat werken in het raceteam. Daar pluk je dan de vruchten van.”

KWM Racing Will Huizer, Mathieu van Renssen en Eric van Es

Karten is een relatief dure sport. Toch slaagt KWM Racing altijd erin de school en het raceteam drukbezet te houden. Dat heeft alles te maken met de lage kosten die het team voorstaat. Renssen: “Kinderen betalen maar 25 euro voor een les van twee uur op de indoorkartschool. Je kunt beter 50 kinderen laten rijden voor 25 euro, dan 10 voor 50.” Van Es: “We zijn een low budget-team. Omdat het voor ons een hobby is, is het goed genoeg als we quitte draaien.”

Het raceteam bestaat sinds 2009. Mede dankzij de aanwas uit de kartschool en de relatief lage kosten is het altijd druk geweest in de tent in de paddock. Dat de continuïteit blijft gewaarborgd, heeft behalve de lage kosten ook te maken met de sfeer binnen KWM Racing, stelt Van Es. “Er is geen haat en nijd. Rijders zijn bij ons altijd welkom, het team voelt als een familie. Ik durf te zeggen dat we het gezelligste team in de paddock zijn. De kinderen moeten het naar hun zin hebben. Dat is voor ons het belangrijkst. Gewoon lekker rijden, dan komt de rest vanzelf wel!”

Kijk eens op de goedverzorgde website van KWM Racing